Skip to main content

Βλεφαροπλαστική - πλαστική βλεφάρων

Βλεφαροπλαστική - Πριν και Μετά

Τα μάτια μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Και ποιος δεν θέλει να μην φαίνονται σημάδια κούρασης, ή έλλειψη αυτοπεποίθησης όταν μιλάμε ή γελάμε.

Η βλεφαροπλαστική διορθώνει το περίγραμμα των άνω και κάτω βλεφάρων με την μέθοδο αφαίρεσης του δέρματος και υποκογχίου λίπους (σακούλες). Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μετά την επέμβαση ο ασθενής δείχνει νεότερος και ανανεωμένος, αποκαθίσταται όλη η ευκρίνεια του περιγράμματος των ματιών και αποκτά εντονότερο βλέμμα.

Ιστορία

Η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις αρχαίες επεμβάσεις και πραγματοποιείται εδώ και 3,000 χρόνια όπως φαίνεται από τις πρωτόγονες σημειώσεις σε πάπυρους της Αρχαίας Αιγύπτου. Ο Αλτυς Κορνελις Τσελσους πραγματοποίησε αφαίρεση του καρκίνου του δέρματος των άνω βλεφάρων τον πρώτο αιώνα.

Στα χρόνια αναγέννησης στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη περιγράφονται με λεπτομέρειες οι τεχνικές αυτής της επέμβασης.

Το χίλια οχτακόσια δέκα οχτώ ο ευρωπαίος χειρουργός Καρλ Φερδινάνδος φον Κραεφε επινόησε τον όρο βλεφαροπλαστική όταν πραγματοποίησε αποκατάσταση του άνω βλεφάρου μετά την αφαίρεση του καρκίνου του άνω βλεφάρου.

Οι γιατροί του πρώτου και του δεύτερου παγκόσμιων πολέμων είχαν μεγάλη πρακτική εξάσκηση στην επανορθωτική χειρουργική προσώπου λόγω των πολλών τραυμάτων.

Στις ημέρες μας η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις πιο περιζήτητες αισθητικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με την στατιστική στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 250,000 ανθρώπους και οι άνδρες και οι γυναίκες πραγματοποιούν βλεφαροπλαστική κάθε χρόνο, στην Μεγάλη Βρετανία περίπου 6,000 ανθρώπους πραγματοποιούν βλεφαροπλαστική κάθε χρόνο.

Γιατί πρέπει να κάνω βλεφαροπλαστική;

Σε βλεφαροπλαστική υποβάλλονται οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν όχι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά και το αίσθημα δυσφορίας γύρω από τα μάτια ότι τα βλέφαρα είναι «βαριά», παρουσιάζαν ρυτίδες και «σακούλες» κάτω από τα μάτια, πτώση των βλεφάρων (βλεφαρόπτωση), αλλαγή του χρώματος του δέρματος, κουρασμένη όψη και μείωση της περιφερειακής όρασης.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπίζουν όχι μόνο ηλικιωμένοι αλλά και οι νέοι άντρες και γυναίκες λόγω κληρονομικότητας.

Επίσης κάποιοι άνθρωποι με ασιατικό σχήμα ματιών επιθυμούν να αλλάξουν το σχήμα των ματιών τους σε ευρωπαϊκό. Στα άνω βλέφαρα τους δεν υπάρχει πτυχή του δέρματος, και υπάρχει πεσμένο δέρμα στις εσωτερικές γωνίες των ματιών. Tα λεγόμενα «ασιατικά μάτια», ακολουθεί αφαίρεση του περίσσιου δέρματος και σχεδίαση ματιών «ευρωπαϊκού» τύπου.

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής

Βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με ανόρθωση φρυδιών (Brow-lift) και ανόρθωση προσώπου (Face-lift) (μετά την ιατρική εξέταση).

Η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις πιο απαιτητικές επεμβάσεις, γι` αυτό το λόγο η σχεδίαση και οι λεπτομέρειες της παρούσας μεθόδου κανονίζονται μόνο προσωπικώς κατά την διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης.

Ηλικία: 30-70 ετών.

Αναισθησία: Η εγχείρηση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία μαζί με ενδοφλέβια αναισθησιολογική υποστήριξη.

Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης: 45 λεπτά -1,5 ώρες.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση:

  • Ο ασθενής μετά από μια ώρα μπορεί να φύγει στο σπίτι.
  • Αφαίρεση των ραμμάτων μετά από 5 ημέρες.
  • Γενική επαναφορά μετά από 6-7 μέρες.

Κοστολόγηση επεμβάσεως καθορίζεται κατά την διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης.

Για την επιλογή της πιο κατάλληλης μεθόδου της βλεφαροπλαστκής γίνεται μελέτη του βαθμού χαλάρωσης των βλεφάρων, του τύπου του μυϊκού, λιπώδους ιστού και του δέρματος.

Υπολογίζονται επίσης τα σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας, ρυτίδες κάτω από τα μάτια, τοποθέτηση φρυδιών ακόμα και η μιμική του ασθενή.

Η χρησιμότητα της βλεφαροπλαστικής καθορίζεται σε συνδυασμό με ανόρθωση φρυδιών και λίφτινγκ (ανόρθωση προσώπου).

Τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας;

  • Η βλεφαροπλαστική είναι μία ευαίσθητη επέμβαση, για την οποία απαιτείται η ουσιαστική συνεργασία τους ασθενούς για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα. Πρέπει να κόψετε το κάπνισμα για 2 μήνες πριν την επέμβαση, για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την πιο γρήγορη επαναφορά σας.
  • Το πιο σημαντικό είναι ότι, μετά την επέμβαση, το πρόσωπό σας θα δείχνει δροσερό και ανανεωμένο και όχι εγχειρισμένο.
  • Την βλεφαροπλαστική πρέπει να την πραγματοποιήσει ένας εξειδικευμένος έμπειρος επαγγελματίας χειρουργός με πολυετή πείρα στην γναθοπροσωπική χειρουργική.

 

Βλεφαροπλαστική - Μαρτυρίες

Ελενη Μ. (42),
5

Υστερα απο μια πλήρως αποτυχημένη βλεφαροπλαστική και μια ακόμη πιο αποτυχημένη προσπάθεια διόρθωσης της δυσαρμονίας που είχε δημιουργηθεί στο πρόσωπο μου σε δεύτερο γιατρό η ψυχολογία μου είχε καταβαραθρωθεί (το ίδιο και η τσέπη μου). Σε μια ύστατη προσπάθεια έπεσα επάνω στην κ. Καραπετιάν η οποία με περίσσευμα θάρρους και ήθους ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να διορθώσει τα εγκλήματα που οι προηγούμενοι γιατροί είχαν διαπραξει στο πρόσωπο μου(και που άλλοι αρνήθηκαν να διορθώσουν απο ευθυνοφοβία και απο έλλειψη εμπειρίας). Η τελειομανεία, η εμπειρία της, το ταλέντο και η αίσθηση αρμονίας που διαθέτει σε συνδυασμό με μια ευαισθησία και ανθρωπιά που πραγματικα σπανίζουν στο χώρο της την κάνουν ένα εξαιρετικό παραδειγμα γιατρού αλλά και ανθρώπου. Αυτά τα λίγα καλά λόγια είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για αυτόν τον σπάνιο άνθρωπο. Χίλια ευχαριστώ.

Ειρήνη (48), Αθήνα
5

Έκανα βλεφαροπλαστική (διόρθωση άνω και κάτω βλεφάρων) με την Δρ. Καραπετιάν σχεδόν πριν από 7 χρόνια. Για αυτό, μετά από τόσα χρόνια, μπορώ να κρίνω τα μακροχρόνια αποτελέσματα της επέμβασης. Μέχρι τώρα, είναι εντυπωσιακά. Ο επαγγελματισμός της γιατρού είναι αναμφισβήτητος.
Αλλά υπάρχει και άλλη μία διάσταση στη θεραπεία της Δρ. Καραπετιάν: παίρνεις τέτοια θετική ενέργεια που η αναζωογονητική επίδραση της επέμβασης διπλασιάζεται. Αυτό δεν είναι μόνο προσωπική μου παρατήρηση, αλλά είναι φανερό σε όλους τους ασθενείς της.
Είμαι ευγνώμων στην Δρ. Καραπετιάν για τον υψηλό επαγγελματισμό και τη χαρισματική της πνευματικότητα.
Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου και σας εύχομαι τα καλύτερα.

Όλγα (45), Θεσσαλονίκη
5

Πολλοί κάνουν πλαστική για τα νειάτα και την ομορφιά. Εγώ πήρα την απόφαση για διαφορετικούς λόγους - Έψαχνα δουλειά. Αλλά η ηλικία μου, μου στερούσε την αυτοπεποίηθηση που χρειαζόμουν. Η μοίρα με οδήγησε στην Δρ. Καραπετιάν, που καθόρισε με ακρίβεια την επέμβαση που ήταν απαραίτητη και κατάλληλη για το πρόσωπο και το σώμα μου (βλεφαροπλαστική και ανόρθωση μηρών). Ένα θαύμα έγινε στη ζωή μου! Ένα μήνα μετά πήρα την δουλειά που ήθελα, που ούτε στα όνειρά μου δεν μπορούσα να τη φανταστώ πριν. Συστήνω την Δρ. Καραπετιάν όχι μόνο ως μια έμπειρη επαγγελματία, αλλά και ως ευαίσθητο και καλό άνθρωπο, που θα σας δώσει απίστευτη θετική ενέργεια!

Αναστασια (35), Αθήνα
5

Εξαιρετική γιατρός και κυρίως εξαιρετικός άνθρωπος. Είχα πολύ έντονο πρόβλημα με τους μαύρους κύκλους κ η κ.Καραπετιάν τα κατάφερε τέλεια! Την εμπιστεύομαι απόλυτα σε ότι κι αν θελήσω να κάνω. Σας ευχαριστώ πολύ!

Ερωτήσεις και απαντήσεις: 
Καλημέρα σας Δρ. Καπετιάν. Η σύζυγός μου έχει βλεφαρόπτωση στο ένα μάτι (δυσκολεύεται να το ανοίξει και όταν το ανοίγει τρεμοπαίζει), η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά πριν από 3 μήνες περίπου και ανά κάποια διαστήματα (2 φορές έως τώρα). Παρουσιάζεται όταν έχει ψυχολογική ένταση λόγω άγχους και κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία μεταμορφώθηκε και σε οικογενειακή κρίση. Έκανε εξετάσεις οι οποίες ήταν πολύ καλές, δε βρέθηκε κάτι ανησυχητικό. Οι γιατροί μας είπαν ότι με τον καιρό θα επανέλθει. Προχθές μετά από μία έντονη συζήτηση που είχαμε ξαναπαρουσιάστηκε το πρόβλημα της πτώσης του βλεφάρου με αποτέλεσμα να έχουμε βρεθεί σε ένα αδιέξοδο, θεωρώντας με υπεύθυνο για το πρόβλημα αυτό. Σας παρακαλώ δώστε μου μερικές συμβουλές, λόγω της κρίσης είναι πολύ δύσκολο αυτή την περίοδο να επισκεφτούμε ιδιωτικό ιατρείο, θα σας ήμουν ευγνώμων. Με εκτίμηση, Γιάννης Π.

Γεια σας. Από την περιγραφή των συμπτωμάτων κατάλαβα ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύζυγος σας είναι σοβαρό. Ευχαρίστως θα σας έδινα λεπτομερειακές συμβουλές, όμως είναι απαραίτητο να δω την σύζυγο σας από κοντά.

Είστε νέα ακόμα αλλά αν υπάρχουν οι ενδείξεις για την βλεφαροπλαστική και την ανόρθωση φρυδιών, οι δυο επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό ως αισθητικές ή επανορθωτικές. Πρέπει να σας δω από κοντά.

Η αφαίρεση μαύρων κύκλων γίνεται με βλεφαροπλαστικη η μεσοθεραπεια.
Όλες οι μέθοδοι ξεκαθαρίζονται μετά την ιατρική εξέταση.

Για μαύρους κύκλους κάτω από τα ματιά, το υαλυορονικο δεν είναι μοναδικός τρόπος θεραπείας. Υπάρχουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για το καλύτερο αποτέλεσμα. Στην δική σας περίπτωση θα ήθελα να σας δω από κοντά να το συζητήσουμε λεπτομερειακώς.

Θα χρειαστεί η εξέταση κατά την διάρκεια της επίσκεψης για να διαλεχτέι σωστή τακτική της επαναρθωτικής βλεφαροπλαστικής.

Το δικό σας πρόβλημα είναι ενδοκρινολογικό. Πρώτα χρειάζεται κατάλληλη θεραπεία. Το ένα μάτι φαίνεται μικρότερο από το άλλο λόγω της πτώσης του άνω βλεφάρου. Υπάρχει τεχνική που ανορθώνει το άνω βλέφαρο και το μάτι ανοίγει περισσότερα. Το πρόβλημα σας πρέπει να εξετάσει χειρουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψης.

Ναι, η εφαρμογή της εσωτερικής τεχνικής στην βλεφαροπλαστική γίνεται. Όμως ο ασθενής πρέπει να έχει ενδείξεις για αυτήν την τεχνική. Το αποτέλεσμα οποιασδήποτε πλαστικής χειρουργικής εξαρτάται από ηλικιακές αλλαγές δέρματος, μαλακών ιστών και οργανισμού γενικώς.

¨Ένας έμπειρος χειρουργός πραγματοποιεί την βλέφαροπλαστκη με τοπική αναισθησία μαζί με ενδοφλέβια αναισθησιολογική υποστήριξη. Κάποιοι χειρουργοί προτιμούν να πραγματοποιήσουν την βλεφαροπλαστική με την ολική νάρκωση. Το πόσο επικίνδυνη είναι η νάρκωση, εξαρτάται από την φυσική κατάσταση του ασθενή. Πρέπει να το συζητήσετε με τον χειρουργό σας.

Εάν η βλέφαροπλαστκη πραγματοποιείται από έναν χειρουργό χωρίς μεγάλη πείρα ή με λάθος τεχνική μπορεί να παρουσιάσει εντρόπιο, εκτρόπιο ή πιο σπάνια λογόφθαλμο. Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή για όλες τις τυχόν επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης που θέλει να πραγματοποιηθεί.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί και στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Όμως πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αν πραγματοποιηθεί επέμβαση το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο για 1 εβδομάδα περίπου, μέχρι να ξεπρηστούν τα μάτια.

Αν έχετε κάνει επέμβαση στο πρόσωπο, μπορείτε να πάτε στη θάλασσα μετά από 15 ημέρες, αλλά να προσέξετε να προστατεύσετε το δέρμα σας με αντηλιακό.

Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 96 52 210 ή 697 36 22 915

για να κλείσετε ραντεβού με την πλαστικό χειρουργό Καρίνα Καραπετίαν.