Skip to main content

Αφαίρεση των όγκων

Οι όγκοι στο δέρμα αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιατρική, με το οποίο ασχολούνται οι ογκολόγοι, οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί.

Τα νεοπλάσματα στο δέρμα είναι ένας παθολογικός πολλαπλασιασμός των κυττάρων του ιστού, τα οποία σχηματίζουν τον όγκο.

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν οι όγκοι κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες: τους κακοήθεις και τους καλοήθεις. Καλοήθεις όγκοι είναι οι μυρμηγκιές, τα λιπώματα, τα θηλώματα, τα αθηρώματα, τα αιμαγγειώματα, οι κύστες, κάποιες ελιές, οι κερατόσπογγοι και άλλα. Κακοήθεις όγκοι είναι η προκαρκινωματώδης κατάσταση του δέρματος, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, τα ινώματα, το επιπεδοκυτταρκό καρκίνωμα, κάποιες κατηγορίες σπίλων (ελιών), μελανώματα και άλλα.

Οι όγκοι προκύπτουν από διαφορετικές αιτίες είτε εκ γενετής, είτε επίκτητες, κατά την διάρκεια της ζωής μας.

Για παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ επικίνδυνη και προκαλεί τέτοιους όγκους όπως το μελάνωμα, ειδικά σε ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος. Όλη η παγκόσμια ιατρική προειδοποιεί μέσω διάφορων εκδόσεων ότι πρέπει να προσέχουμε όλους τους όγκους στο δέρμα μας, είτε εμφανίζονται για πρώτη φορά ή τους έχουμε από τη γέννησή μας, ειδικά όταν αλλάζει η μορφή τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποιοι όγκοι μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο εξωτερικά (χρώμα, μορφή, μέγεθος) αλλά και να αναπτυχθούν εσωτερικά ή να αλλοιωθούν.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξετάσεις σε έναν πλαστικό χειρουργό ή ένα δερματολόγο. Μετά την εξέταση ως συνήθως γίνεται η αφαίρεση του όγκου ή πραγματοποιείται η ιστολογική διάγνωση. Υπάρχει επίσης μια ταχεία διάγνωση με την βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων.

Οι όγκοι ως συνήθως είναι άνευ συμπτωμάτων, όμως μεγαλώνοντας προκαλούν στον ασθενή ερεθισμό, πόνο, αιμορραγία και δυσαρέσκεια.

Η διάγνωση και η άμεση θεραπεία πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους παγκόσμιους ιατρικούς κανόνες της χειρουργικής. Πρέπει να διατηρηθούν ακριβείς παράμετροι των άκρων αφαίρεσης και του βάθους του όγκου (από 0,3 χιλ έως 3,0 χιλ ) αναλόγως την ιατρική διάγνωση. Όλοι όγκοι που αφαιρέθηκαν πρέπει να εξεταστούν και ιστολογικά.

Θεραπεία με λέιζερ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιπτώσεις όπως: θήλωμα, κονδύλωμα, κηλίδωτο αιμαγγείωμα, κερατόσπογγοι, όταν έχει γίνει 100% ακριβής διάγνωση. Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση δεν δίνει ακριβές αποτέλεσμα, πρέπει να πραγματοποιηθεί ιστολογική εξέταση!

Ηλικία: από βρεφική έως ώριμη ηλικία.

Διάρκεια της θεραπείας: από 10 λεπτά έως 1 ώρα.

Αναισθησία: τοπική.

Μετεγχειρητική πορεία: ο ασθενής επιστρέφει σο σπίτι μετά από 1-2 ώρες μετά την επέμβαση.

Αφαίρεση ραμμάτων: μετά από 7-9 βδομάδες.

Δυναμική παρακολούθηση: κάθε 3-6 μήνες μετά την επέμβαση, και κατόπιν σε τακτά χρονικά διαστήματα καθόλη την διάρκεια της ζωής.

Γενική επαναφορά: μετά από 1-2 μέρες.

Κοστολόγηση της επεμβάσεως: καθορίζεται κατά την διάρκεια της ιατρικής επισκέψεως.

Μετά το αποτέλεσμα της κλινικής διάγνωσης, πρέπει να καθοριστεί η μέθοδος, η διάρκεια και το είδος θεραπείας λέιζερ ή χειρουργικής επεμβάσεως.

Τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας;

 

Μαρτυρίες - Αφαίρεση των όγκων

Αρετή Οικονόμου (46) - Αθήνα
5

Γειά σας! Θα ΄θελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την επέμβαση αφαίρεσης κρεατοελιάς απο την πλάτη μου. Νιώθω πολύ πιο ήρεμη και από πλευράς υγείας (γιατί πιθανόν να μου είχε δημιουργήσει πρόβλημα), αλλα και από πλευράς αισθητικής. Είστε μια πολύ καλή πλαστική χειρουργός για αυτό σας προτείνω σε όσους χρειάζονται την εμπειρία σας, ώστε να μπορούν να ζήσουν όμορφα ένα καινούριο αύριο...

Ελένη Ξυγκογεωργοπούλου (), Αθήνα
5

Συγχαρητήρια στην εκπληκτική Δρ. Καραπετιάν για τον σπουδαίο επαγγελματισμό και την μεγάλη καρδιά που προσφέρει στους ασθενείς της. Χάρη των γνώσεων της και της εμπειρίας, την οποία απέκτησε μέσα σε τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς, μπόρεσε και αντιμετώπισε το σοβαρό, δερματολογικό πρόβλημα του άνδρα μου - υπερκεράτωση - με πολύ δύσκολη χειρουργική επέμβαση στο μέτωπο. Η Δρ. Καρίνα Καραπετιάν μπόρεσε και κέρδισε την εμπιστοσύνη μας.
Χίλια ευχαριστώ. Σας εύχομαι τα καλύτερα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις: 

Οποιοδήποτε συγγενές σημάδι στο πρόσωπο ή στο σώμα, πρώτα από όλα πρέπει να εξεταστεί από πλαστικό χειρουργό για να δοθεί η διάγνωση και ξεκαθαριστεί ο τρόπος αφαίρεσης. Πάντα όλες οι αφαιρέσεις των συγγενών βλαβών πρέπει να σταλθούν για κυτταρολογική εξέταση.

Στην περίπτωση σας (σημάδια γέννησης (cafe au lait spots)) πρέπει να σας εξετάσει πλαστικός χειρουργός για καθαρισμό της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας. Συνήθως γίνεται αφαίρεση βλάβης με ιστολογική εξέταση, η θεραπεία με λέιζερ δεν είναι πάντα κατάλληλη.

Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 96 52 210 ή 697 36 22 915

για να κλείσετε ραντεβού με την πλαστικό χειρουργό Καρίνα Καραπετίαν.